Vybíráme tepelné čerpadlo

Vybíráte tepelné čerpadlo? Dnes si představíme základy o tepelných čerpadlech.

Pro ohřev vody v bazénu je nejčastěji využíváno tepelné čerpadlo voda/vzduch. Toto čerpadlo jako zdroj energie pro ohřev vody využívá okolní vzduch a napájeno je klasicky z elektrické sítě.

Tepelná čerpadla disponují relativně velkou účinností (COP faktor). Z jedné kilowatty dokážou vytvořit až šestinásobek tepelné energie. Mezi neúčinnější tepelná čerpadla patří čerpadla s invertorem, které díky optimální regulaci otáček mají účinnost ještě vyšší.

Slunce je pro ohřev vody bazénu nespolehlivé, zkuste raději ...

Zjednodušeně lze tedy říci, že většina tepelných čerpadel vyrobí až 80% tepla zdarma ze vzduchu. Účinnost tepelného čerpadla je proměnlivá v závislosti na okolní teplotě vzduchu. Čím je vyšší teplota vzduchu, tím je vyšší efektivita čerpadla. Tepelná čerpadla s vysokou účinností dokáží dodávat teplo již od 7°C venkovní teploty, avšak u takto nízké teploty je velmi nízká efektivita a nedá se počítat s větším nárůstem teploty vody v bazénu.Tepelná čerpadla dosahují vyšších výkonů při 15°C, tato teplota je tedy optimální. Modely tepelných čerpadel, které jsou vybaveny kvalitním výměníkem z titanu,umožňují použití k ohřevu vody v bazénech na slanou i sladkou vodu.

Tepelná čerpadla se zapojují na výtlačnou stranu za pískovou filtraci směrem do trysek. U všech tepelných čerpadel, jakožto u všech ohřevů vody doporučujeme zapojení přes obtok (tzv. BYPASS). Takto lze poté dobře regulovat průtok přes ohřev a při případném servisu není potřeba odstavit celou technologii bazénu. Jednoduše se uzavře průtok vody ohřevem.

 

I při vyšší pořizovací ceně dnes patří tepelná čerpadla k těm nejefektivnějším variantám pro ohřev vody v bazénu. Osobně doporučujeme tepelná čerpadla s invertorem, která dokáží regulovat potřebný výkon a nevzniká tak zbytečná nadprodukce.

 

Výhody použití tepelného čerpadla pro ohřev bazénu

  • Jednoduchá instalace
  • Velmi dobrý poměr cena/výkon
  • Vysoká efektivita topení
  • Dobrá regulace teploty
  • Možnost prodloužit koupací sezónu o několik měsíců
  • Díky kompaktním rozměrům nezabere moc místa 

Nevýhody tepelných čerpadel

  • Vyžaduje připojení do elektrické sítě
  • Závislost výkonu na okolní venkovní teplotě
  • Vyšší pořizovací náklady
 Ohřev bazénové vody