Vybíráme bazénové čerpadlo

Dnes Vám poradíme s výběrem toho správného bazénového čerpadla pro Váš bazén

 

Jaké čerpadlo se hodí pro jaký typ bazénu?

Bazénové čerpadlo je s pískovou filtrací nejdůležitější součástí technologie bazénu. Hlavním parametrem pro výběr bazénového čerpadla je jeho výkon v m3 za hodinu, v závislosti na objemu vašeho bazénu.

Čerpadlo by mělo mít minimálně takový výkon, aby dokázalo vodu v bazénu kompletně přefiltrovat alespoň jednou za pět hodin.

Při výběru čerpadla je také důležitý fakt, jestli vybíráte čerpadlo protože staré již dosloužilo, nebo jej potřebujete k bazénu novému který stavíte.

 

Pokud kupujete čerpadlo jako náhradu za původní, tak se snažíme nalézt čerpadlo co nejvíce podobné svými parametry tomu původnímu (výrobce, výkon m3/h). Čerpadla totiž mívají různé připojovací rozměry a pořídíte-li stejné tak máte výhodu, že nebudete muset předělávat trubky ve strojovně bazénu. 

Stavíte-li bazén nový, musí se potřebný výkon spočítat s ohledem na délku trubek, velikost bazénu a použitou bazénovou chemii.

 

Jak vypočítat výkon čerpadla pro konkrétní bazén

Jako příklad uvedeme bazén s objemem vody 25m3. Jak jsme si řekli, potřebujeme čerpadlo, které přetočí vodu alespoň jednou za 5 hodin.

Vypočítáváme tedy 25m3 bazén / 5 hodin výměna = potřebný výkon minimálně 5m3/h.

Každopádně, pokud máte v oběhu zařazenu i další technologii (solární ohřev, UV lampu atd.) tak doporučujeme pořídit čerpadlo se silnějším výkonem. Všechny zařízení na výtlaku bazénu vytváří protitlak, který snižuje výkon čerpadla.

Vždy se tedy doporučuje výkon čerpadla předimenzovat.

 

Jakou máte délku potrubí u bazénu?

Dalším důležitým faktorem pro výběr je i délka potřebují u bazénu. Pro běžné bazény, kde je filtrace s čerpadlem klasicky umístěna do 10 metrů od bazénu, můžeme použít čerpadlo s udávaným výkonem od výrobce. Výrobci totiž obvykle udávají výkon čerpadla při protitlaku 8-10 metrů vodního sloupce, což umožnuje osazení čerpadla u pod úroveň hladiny v bazénu.

 

 

Jaké čerpadlo vzhledem k bazénové chemii?

Všechny bazénová čerpadla na trhu jsou vyráběna z materiálů, které odolávají běžné bazénové chemii. Pokud ale budete mít bazén se slanou vodou, pak je třeba sáhnout po čerpadlu k tomu učenému.

Bazénové čerpadlo Hanscraft Blue Power 550