Představujeme nadzemní bazény

Dnes si představíme nejrozšířenější typ bazénu a to nadzemní bazény.

 

Kam je vhodné umístit na zahradě nadzemní bazén?

Nejlépe vybíráme takové místo, které je slunné a co nejdále od vzrostlých stromů. Musíme mít na paměti, že bazén by měl být v dosahu elektrické energie a vody na napouštění. Taktéž je nutno brát v úvahu odtok vody z propírání filtračního zařízení.

 

Je nutný pevný, rovný a stabilní podklad. Pokud potřebujete provést terénní úpravy, tak zeminu vždy odebírejte, nikdy jí nepřidávejte.

Místo zvolte vhodné také z hledisky, když by došlo k úniku vody. Vhodné místo by nemělo při odtékání vody cokoliv poškodit či ohrozit.

 

Zvíře a bazén na jedné zahradě?

Zvířata mohou svými drápy poškodit bazén, zejména jedná-li se o typ s nafukovacím límcem. Proto je vhodné zvířatům bránit ve vstupu k bazénu, aby nedošlo k jeho poškození nebo utopení zvířete.

 

Čím a jak nafouknout nafukovací límec bazénu?

Límec doporučuje nafukovat přiměřeně pomocí pumpiček. Použijeme-li kompresor, je nutno hlídat aby nedošlo k jeho přefouknutí. Nadměrně nafouknutý límec může na přímém slunci prasknout vlivem přehřátí.

Nafouknutí límce je proměnlivé. V chladných dnech se sníží tlak v prstenci a vzduch se smrští. Nikdy jej však nedofukujte, jakmile by se teplota vrátila zpět tak by prstenec praskl.

 

Uniká vzduch z límce bazénu?

/nik vzduchu lze zjistit pomocí slabého mýdlového roztoku. Roztokem mýdlové vody potřeme nafukovací límec a v místě úniku se objeví vzduchové bublinky.

 

Máte trhlinu v nafukovacím límci bazénu?

Menší trhlinky nafukovacího límce lze opravit pomocí opravné sady. Tato sada obsahuje malé samolepící záplaty. Před nalepením této záplaty doporučujeme odmaštění povrchu límce. Na takto upravený povrch záplata lépe přilne.

Máte trhlinu ve fólii bazénu? 

Menší trhliny je také možno opravit pomocí opravné sady, která obsahuje záplaty a lepidlo. Tyto záplaty lze lepit i na vlhkém povrchu nebo pod vodou. Vetší trhliny je nutno opravit navařením fóliové záplaty.

 

Jakou použít filtraci?

Kartušová filtrace je levnější a má nižší spotřebu elektrické energie.Její použití doporučujeme zejména u menších bazénu. Celkově upřednostňujeme a doporučujeme používat filtrace pískové, které jsou výkonnější, zajišťuje kvalitnější cirkulaci i filtraci bazénové vody. Její údržba je méně náročná a je možno k ní připojit další technologii bazénu - například solární ohřev, vysavač apod.

 

Můžeme nechat bazén s konstrukcí přes zimu venku?

Nedoporučujeme to my ani výrobci. Bazén s konstrukcí je třeba na zimu vypustit, vyčistit a vysušit. Poté uskladnit fólii na suchém místě. Vždy dbejte přesných pokynů výrobce uvedených v návodu k použití.

Stejný postup doporučujeme i u filtrace a případně další technologie.

U bazénů s kovovou stěnou je možno tuto stěnu neschovávat a nechat ji přes zimu venku. Je potřebné bazén vyčistit, vodu chemicky ošetřit a vypustit pod úroveň skimmeru a vratné trysky. Bazén se zakrývá krycí fólií a z potrubí se odsaje vzduch/vypustí voda. Filtraci a další technologii také uskladníme na suchém místě po vypuštění vody.