Nejčastější otázky část první

Připravili jsme si pro Vás seznam nejčastějších otázek které se nám dotazujete. Pokud však nenajdete odpověď na Vaší otázku, neváhejte nás kontaktovat mailem. Velmi rádi Vám s otázkou poradíme a pomůžeme Vám s výběrem.

 

1. Je nutné připojení filtračního zařízení?

Ano. Filtrace je nezbytná pro bezproblémový provoz každého bazénu. Je nutno aby bazénová voda prošla přes filtrační médium alespoň dvakrát denně a doba jednoho cyklu by neměla být delší než 5 hodin. Pokud tedy vybíráte filtraci, je nutno tento fakt zohlednit k množství vody v bazénu a výkonu filtru. Obecně doporučujeme aby jste filtraci raději předimenzovali.

2. Je lepší filtrace kartušová nebo písková ?

Obecně je lepší filtrace písková avšak má vyšší pořizovací cenu. Kartušové filtrace jsou vhodné pro menší nadzemní bazénky. Výkonově tato filtrace stačí pro filtraci do 5m3. U větších bazénů je nutno využít kvalitní filtraci, které je schopná zajistit dokonalou cirkulaci vody a tak účinné odfiltrování nečistot. Tyto specifikace právě splňují filtrace pískové.

3. Jak výkonnou filtraci, jak velkou a na jak velký bazén?

Bazénová vody by měla bát přefiltrována alespoň dvakrát denně a nejdéle v 5 hodinovém cyklu. Při výběru vhodné filtrace je tedy nutno zohlednit množství vody v bazénu a výkon jejího filtru. Opět naším doporučením je předimenzování filtrační stanice.

Obecně platí že : objem bazénu / 4hodiny = ideální výkon filtrace

4. Jak často zapínat filtrační zařízení?

Již jsme si ujasnili, že voda má projít přes filtraci alespoň dvakrát denně. Ideálním časem pro přefiltrování je do 5 hodin. Doporučuje se dobu filtrace rozdělit na vícero časových úseků, například spínáním vždy po hodině.

5. Proč "rezne" nerezové provedení v bazénu který je ošetřován elektrolýzou slané vody?

U bazénů, které jsou ošetřovány elektrolýzou slané vody se obecně doporučuje používat nerez, protože elektrolýza soli je k materiálům velice agresivní. Agresivní je nejen na nerez a veškerou bazénovou technologii, ale i u bazénů vnitřních a to na kovy mimo bazén. Pokud použijeme nerez například na žebřík, doporučuje se nerez s označením AISI – 316. Avšak i nerez AISI – 316 za určitých podmínek "rezne". Nejprve se vyskytne koroze bodová a následně i koroze plošná.

Tato koroze je způsobena většinou :

- bludnými proudy

- neuzemněným nebo naopak uzemněným žebříkem

- usazením rozpuštěné soli na nerezové oceli

- přechlorovanou vodou

- příliš nízkou hodnotou pH

- vlhkým prostředím v kombinaci s chlorem 

Po odstranění těch nejčastějších příčin je nutné pravidelně ošetřovat nerezovou ocel přípravkem který je na toto určen.