Lamelové zakrytí bazénu

Zvažujete jak jednoduše, bezpečně a designově zakrýt bazén když jej nepoužíváte? Jednou z možností je právě lamelové zakrytí. Představíme si hlavní výhody tohoto řešení.

 

NEJŠIRŠÍ SORTIMENT LAMEL NA TRHU

V nabídce jsou čtyři lameloví profily v materiálovém provedení PVC a polykarbonát. Ať už máte klasické provedení nebo atypické, krytí lamelami si hravě poradí s každým tvarem. Široká nabídka materiálů, systémů a barev se přizpůsobí i Vašemu stylu.

ÚSPORA NÁKLADŮ

Instalací automatického zakrytí bazénu lamelami značně sníží odpařování vody, spotřebu energie pro vytápění a také spotřebu chemikálií potřebnou pro úpravu vody. Zakryjte bazén automatickým systémem lamel a užijte si křišťálově čistou vodu po delší dobu a bez námahy.

Na grafu zpracovaným výrobcem lamelového krytí vidíme jaké jsou tepelné ztráty zakrytého a nezakrytého bazénu. Zakrytím bazénu lamelami ušetříme cca 60% energie potřebné na ohřev bazénové vody. Při použití solárních lamel navíc získáme dalších 10-15% energie přímo ze slunečního záření. Jejich použití vhodně nahrazuje komplikované připojení solárních článků pro ohřev bazénové vody.

Díky tomuto použití a podstatné úspoře tepelné energie je ekonomická návratnost lamelového zakrytí u vnitřních bazénů v rozmezí 12-18 měsíců. U bazénů je tato hodnota přibližně dvojnásobná.

Teplota vody pod lamelovým zakrytím se solárními lamelami

Pod lamelovým zakrytím bazénů je teplota vody obvykle o 6-8 st. C. vyšší než-li je teplota nezakrývaného bazénu.

Při využití zakrytí bazénu lamelami se spotřeba chemických přípravků výrazně sníží oproti nezakrytému bazénu. A to díky nižšímu odpařování a ochraně vody před světlem a UV-zářením. Chlórové přípravky jsou tak pomaleji odbourávány, tma snižuje množení nežádoucích mikroorganismů a řas, jelikož potřebují pro svůj život světlo. Použití lamel u vnitřních bazénů také dochází k již zmíněnému snížení vypařování vody, tedy ke snížení nákladů potřebných k odvlhčení bazénové haly a zamezení kondenzaci páry na chladnějších místech.

SOLÁRNÍ OHŘEV

Tradiční lamely které jsou neprůhledné nijak nemění teplotu vody, avšak lamely solární ji zvýší až o 5°C díky své spodní černé vrstvě, která přitahuje sluneční paprsky a přenáší tak teplo do  bazénu.

Solární lamely velmi efektivně vodu v bazénu ohřívají. To vše bez spotřeby energie, protože k ohřevu je využito pouze sluneční záření. Tím se za velmi krátkou dobu kompenzuje vyšší pořizovací cena lamely. Průhledná vrchní vrstva (transparent blue) vytváří skleníkový efekt, díky kterému se významně zvyšuje teplota spodní vrstvy, která akumulované teplo předává do cirkulující vody v bazénu. Naopak v noci je bazén zakrytý lamelami izolován, teplo tak z vodní hladiny neuniká přímo do ovzduší a bazén se takto neochlazuje. Při použití solární lamel je zbytečností instalace dalšího vytápění bazénu. Efektivní zisk pro pazén velikosti 4x8 metrů je 10kW - to představuje přibližně 370 Kč/den a ekonomická návratnost ceny lamely je díky tomu jeden a půl až dva roky.

Lamelové profily AntiAlgue (typ 830, 630 a 660) jsou navíc o 25% účinnější než-li klasické lamely. Díky čtvrté uzavřené komoře v profilu mají větší oteplovací efekt celé plochy pod profilem a díky nepropustnosti světla do zámku lamely je zamezeno nežádoucímu růstu řas.

To vysvětluje, proč jsou tyto solární profily s AntiAlgue zámkem neprodávanější variantou lamel.